چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم؟
یادگیری زبانهای برنامه نویسی و مهارت یافتن در علوم کامپیوتری اخیرا به ویژه میان جوانان، تبدیل به یکی از پرطرفدارترین رشتهها شده است و یکی از اصلیترین دلایل آن، درآمد بالای این حرفه است.
از طرفی، بسیاری از شرکتها و سازمانها برای جذب نیروی کار نیاز به افرادی دارند که حداقل یکی از زبانهای برنامه نویسی را بلد بوده و در امور مربوط به کامپیوتر ماهر باشند.
با این حساب، طبیعی است که بسیاری از جوانان ترغیب به یادگیری این مهارت شوند. از طرفی بخش زیادی از افرادی که اقدام به مطالعه برنامه نویسی میکنند، هیچ چیزی از این حوزه نمیدانند و میخواهند یادگیری آن را از ابتداییترین مراحل آغاز کنند. اما معمولا سر در گم میشوند و نمیدانند دقیقا از کجا این کار را آغاز کنند.
به همین منظور، در این مطلب قصد داریم تمام موضوعات مهمی را که یک فرد تازه کار در این حوزه باید بداند، بررسی کنیم و سپس با انواع زبانهای برنامه نویسی به همراه کاربردهای آنها آشنا شویم.
اگر شما هم اخیرا به این رشته علاقمند شدهاید و مفاهیم و نکات اساسی آن را نمیدانید، حتما تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
6 تکنیک برای شروع برنامه نویسی از پایه
کلاسها و بستههای آموزشی زیادی در اینترنت به چشم میخورند که همگی ادعای آموزش صفر تا صد برنامه نویسی را دارند. اما کمتر کلاس یا بسته ای را پیدا می کنید که نکات و تکنیکهای مورد نیاز برای قبل از شروع این مهارت را با شما در میان بگذارد.
در این قسمت، نگاهی میکنیم به 6 تکنیک مهم که برای شروع یادگیری برنامه نویسی از پایه بسیار حیاتی هستند.
بدانید چرا برنامه نویسی را میخواهید یاد بگیرید
افراد متفاوت، دلایل مختلفی برای شروع یادگیری برنامه نویسی دارند؛ برخی از افراد میخواهند دانش خود را از این دنیا افزایش دهند و عدهای دیگر به دلایل مالی نیاز به یادگیری این زبان و کسب درآمد از طریق آن دارند.
دانستن «دلیل» خود، کمک شایانی به مشخص کردن مسیر پیشرفت و مقدار انرژی و زمانی که باید روی این یادگیری بگذارید، خواهد کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد برنامه نویسی، مقاله برنامه نویسی چیست و چه کاربردهایی دارد را مطالعه کنید.
یک زبان برنامه نویسی را برای یادگیری انتخاب کنید
شما از هر جا و با هر بسته آموزشی یا کلاسی که فرآیند یادگیری زبان برنامه نویسی را شروع کنید، باید بدانید که قصد دارید کدام یک از زبانها را بیاموزید.
به طور کلی 5 زبان برنامه نویسی مطرح و پرکاربرد در دنیا وجود دارد که عبارتند از:
- پایتون (Python)
- جاوا (Java)
- جاوا اسکریپت (Java Script)
- سی شارپ (#C)
- روبی (Ruby)
هر کدام از این زبانها، ویژگیهای خاص خودش را دارد که در ادامه مطلب به آنها خواهیم پرداخت.
شما هنگام انتخاب زبان برنامه نویسی برای یادگیری، باید 3 سوال از خودتان بپرسید:
- آیا زبان مورد نظر شما با پلتفرمهایی که با آنها کار می کنید همخوانی دارد؟
- آیا یادگیری زبان مورد نظر در حرفه شما کارآمد است؟
- هدف نهایی شما از یادگیری این زبان چیست؟ (به عنوان مثال، یادگیری برنامه نویسی برای دسکتاپ، تحت وب و موبایل هر کدام زبانهای مربوط به خود را دارند).
خبر خوب این است که اکثر زبانهای برنامه نویسی تا حدی شبیه به هم هستند و ویژگیهای مشترکی را با یکدیگر به اشتراک میگذارند.
بنابراین زمانی که یادگیری اولین زبان مورد نظر خود را تکمیل کنید، درک زبانهای دیگر برای شما به مراتب آسانتر خواهد بود.
برنامه نویسی را در مراحل کوچک یاد بگیرید
این موضوع که با تقسیم فرآیند کلی به گامهای کوچکتر، راحتتر میتوانیم موضوعی را متوجه شویم، برای یادگیری بسیاری از مباحث صدق میکند و برنامه نویسی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
در مبحث یادگیری برنامه نویسی، شدیدا توصیه می شود که اولا از پایهایترین و اساسیترین مفاهیم شروع به یادگیری کنید. دوما فرآیند کلی را به مراحل کوچکتری تقسیم کنید تا در هر مرتبه، نکات مهم را به خوبی فرا گیرید.
علاوه بر این، به کلاسها و بستههای آموزشی که مدعی آموزش صفر تا صد در کمترین زمان ممکن هستند زیاد اعتماد نکنید.
زیرا گرچه ممکن است در زمان گفته شده فرآیند به پایان برسد، اما به احتمال زیاد یادگیری شما عمیق و اصولی نخواهد بود و بسیاری از نکات جزئی را فراموش خواهید کرد.
برنامه نویسی را از پایه شروع کنید
بسیاری از افراد عجله میکنند و میخواهند هر چه زودتر یادگیری را به پایان برسانند. اما این افراد بهتر است توجه کنند که با شروع یادگیری از وسط فرآیند نه تنها به خوبی آن را یاد نمیگیرند، بلکه ممکن است به دلیل دریافت مفاهیم نصفه و نیمه و ناکامل همه چیز را اشتباه متوجه شوند.
برنامه نویسی را به دیگران آموزش دهید
حتما تاکنون این جمله را شنیدهاید که «بهترین روش یادگیری، آموزش است». این جمله کاملا صحت داشته و به ویژه در امر برنامه نویسی فواید بسیاری دارد.
در حقیقت آموزش به دیگران و مطلع شدن از نحوه یادگیری و نقاط ضعف و قوت آنها، به شما این اجازه را میدهد که رویکردهای جدیدی را در فرآیند یادگیری خود کشف کرده و نقاط ضعف خود را پیدا کنید. بنابراین سعی کنید زمانی که به سطح قابل قبولی رسیدید، برای آموزش به دیگران و یادگیری از آنها مشتاق باشید.
فقط کافی است برنامه نویسی را شروع کنید
مهمترین و آخرین نکته در بحث شروع یادگیری برنامه نویسی این است که بدون توجه به حرفهای دیگران یا انرژی منفی که از سمت آنها ساطع میشود، به کار خود ادامه دهید.
اگر واقعا و به طور جدی تصمیم گرفتهاید این فرآیند را شروع کنید و به مراحل پیشرفته ای از آن برسید، به موانع و مزاحمتهایی که در مسیر وجود دارند توجه نکنید. همیشه سختترین قدم، اولین قدم است و با شروع و ادامه کار خواهید دید که به تدریج آسان خواهد شد.
انواع زبانهای برنامه نویسی
حتما توجه کردید که در قسمت بالا گفتیم ابتدا زبان برنامه نویسی مورد نظر خود را انتخاب کنید. سوالی که در این مرحله در ذهن بسیاری از افراد پیش میآید این است که کدام زبان را انتخاب کنیم؟
در این بخش به معرفی 5 زبان برنامه نویسی برتر دنیا و ویژگیهای آنها می پردازیم و شما می توانید با مطالعه این بخش تصمیم بگیرید که مطالعه کدام یک را شروع کنید.
پایتون
پایتون (Python) به کسانی توصیه میشود که هیچ سر رشتهای در این زمینه ندارند یا میخواهند صرفا برای آشنایی با این حوزه، شروع به یادگیری کنند.
این زبان قاعده و قانون سختی ندارد و خواندن آن مانند زبان انگلیسی است. درک این زبان برای افرادی که به تازگی وارد این حوزه شدهاند نسبت به درک بقیه زبانها آسانتر است.
همچنین این زبان برای توسعهدهندگان وب، کاربران رابطهای گرافیکی و توسعهدهندگان نرم افزار مناسب است. جالب است بدانید اپلیکیشنهایی مانند اینستاگرام و یوتیوب با همین زبان ساخته شدهاند و در نتیجه طرفداران زیادی دارد.
سی شارپ
در حالی که سی شارپ (C#) سختترین زبان برای یادگیری است، اما باز هم برای شروع، انتخاب هوشمندانهای است، چون تقریبا تمام زبانها را در بر میگیرد. به عبارت دیگر اگر شما زبان سی پلاس را یاد بگیرید، یادگیری بقیه زبانها آسانتر خواهد بود.
از آنجایی که زبان سی شارپ بیشتر در سطح مکانیکی است، یادگیری آن برای درک کارکرد کامپیوتر گزینهای عالی به شمار میرود.
به همین دلیل یادگیری این زبان برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس ماهر و یک توسعهدهنده بینظیر، انتخاب کامل و بی نقصی به شمار میرود.
جاوا
زبان جاوا (Java) یک زبان شیءگرا است که متقاضیان زیادی دارد. این زبان منوط به استدلال «یکی بنویس، همه جا ازش استفاده کن» ساخته شده است؛ یعنی می تواند برای هر دستگاهی نوشته شود و در انواع پلتفرمها کار کند.
همین ویژگیها باعث شدند زبان جاوا تبدیل به یکی از پر طرفدارترین و البته پردرآمدترین زبان شود. بنابراین اگر هدف شما از یادگیری برنامه نویسی پیدا کردن شغل است، این زبان میتواند بهترین انتخاب شما باشد.
علاوه بر این، جاوا معمولا برای توسعه اپلیکیشن اندروید و iOS مورد استفاده قرار میگیرد. این زبان پایه و اساس سیستم عامل اندروید است و اگر هدف شما ساختن اپلیکیشنهای گوشی همراه است، بهترین گزینه میتواند جاوا باشد.
جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت (JavaScript) به طور باورنکردنی پرطرفدار است. بسیاری از وبسایتهایی که هر روز با آنها سر و کار دارید مانند توییتر، جیمیل، اسپاتیفای، فیسبوک و اینستاگرام با اتکا به این زبان ساخته شدهاند.
برای یادگیری جاوا اسکریپت اصلا نیازی به نصب چیزی ندارید، زیرا این زبان در مرورگرها وجود دارد و بنابراین از نظر راه اندازی، آسانترین زبانی است که میتوانید یاد بگیرید.
دقت داشته باشید گرچه جاوا سختترین زبان نیست اما به آسانی پایتون هم نمیرسد.
روبی
روبی (Ruby) مشابه با پایتون بوده و یکی از آسانترین زبانها است. شما برای یادگیری این زبان، نیازی به بلد بودن تعداد زیادی از لغات برنامه نویسی نخواهید داشت و استفاده از ابزار آن بسیار آن است.
این زبان امروزه انجمن توسعهدهندگان بسیار فعالی دارد و تعدادی از محبوبترین وبسایتهایی که توسط این زبان ساخته شدهاند، عبارتند از ایر بی ان بی (Airbnb)، گروپون (Groupon) و هولو (Hulu).
حالا که با این زبانها آشنایی مختصری پیدا کردید، برای انتخاب زبان به این بخش دقت کنید:
- اگر در جستجوی یک زبان آسان هستید: پایتون
- اگر یک پایه و اساس همه جانبه میخواهید که شما را تبدیل به یک توسعهدهنده ماهر کند: سی پلاس
- اگر در جستجوی شغلی هستید یا میخواهید اپلیکیشنهای موبایل طراحی کنید: جاوا
- اگر دنبال یک توسعه همه جانبه هستید: جاوا اسکریپت
- اگر قصد دارید وبسایت استارتاپ خود را برنامه نویسی کنید: روبی.
فرآیند یادگیری برنامه نویسی را بهینه سازی کنید
اکنون که زبان برنامه نویسی مورد نظر خود را انتخاب کردید، باید روشهایی برای پیش بردن فرآیند یادگیری و بهینه سازی آن پیدا کنید.
در ادامه به تعدادی از پرکاربردترین تاکتیکهایی که توسط بهترین برنامه نویسان مورد استفاده قرار گرفته اند، اشاره خواهیم کرد:
- پروژههای کوچک طراحی کنید تا روش عملی انجام کار را یاد بگیرید.
- نرم افزارهایی را که نیاز دارید تهیه کنید.
- در انجمنها و گروههایی شرکت کنید که در حال یادگیری برنامه نویسی هستند.
- درباره برنامه نویسی مطالعه کنید.
- پادکست گوش دهید.
- با یک مربی مجرب یادگیری را آغاز کنید.
سخن نهایی
توجه کردید که در بخشهای بالا گفتیم تب برنامه نویسی امروزه به ویژه میان جوانان و نوجوانان بسیار داغ شده است. بسیاری از این افراد برای اهداف شغلی یا صرفا جهت یادگیری این فرآیند را آغاز میکنند و در صورت داشتن پشتکار و استفاده از نکات ذکر شده در این مقاله، می توانند موفق شوند.
اگر شما هم قصد دارید یادگیری برنامه نویسی را آغاز کنید و در این حوزه تازه کار هستید، حتما فرآیند را به مراحل کوچک تقسیم کنید و هیچوقت کار را از وسط شروع نکنید.
ارسال نظر