درگاه پرداخت اختصاصی پی‌ پینگ
توسعه فردی چیست؟ معرفی ۹ مهارت کلیدی رشد و توسعه فردی و موانع رسیدن به آن ها

توسعه فردی

تیم محتوایی پی‌پینگ در سایر ۱۴۰۲/۰۹/۲۹

 

توسعه فردی فرآیندی مادام العمر برای افراد بشر است تا به مهارت ها و ویژگی هایی دست یابند، به مقصود خود در زندگی برسند و اهدافشان را طوری تنظیم کنند تا به آنچه بالقوه آن هستند نزدیک شوند و آن را دریابند.

در این مطلب با مهارت هایی آشنا می شوید که برای تعیین اهداف در زندگی خود به آن نیاز دارید. این مهارت ها می توانند دیدگاه های فرصت های شغلی را افزایش بخشند، اعتماد به نفس فرد را بالاتر ببرند و فرد را به زندگی رضایت بخش تر و با کیفیت تری برسانند.

به این ترتیب فرد می تواند برنامه ریزی بهتری برای انتخاب های موثر و مثبت در زندگی داشته باشد و همچنین بهتر تصمیم گیری کند تا قادر به توانمندسازی شخصی باشد.

هر چند تجارب سازنده و توسعه زندگی در دوران کودکی در خانواده و مدرسه می تواند به شکل دهی ما در بزرگسالی کمک کند، توسعه فردی را در ادامه زندگی نباید نادیده گرفت.

به همین خاطر در ادامه اطلاعاتی در اختیارتان خواهیم گذاشت تا درباره توسعه فردی خود فکر کنید. شیوه هایی را بیان می کنیم تا بتوانید به اهدافتان نزدیک شوید و استعدادهای خود را به کار بگیرید. پس تا انتها با ما باشید.

چرا توسعه فردی اهمیت دارد؟

سوالی که پیش می آید دلیل اهمیت توسعه فردی است. نظرات زیادی در رابطه با توسعه فردی وجود دارد که یکی از آن ها فرآیند خود شکوفایی آبراهام مزلو است.

خودشکوفایی

طبق نظریه مزلو در سال 1970، تمام افراد نیازی درونی به توسعه فردی دارند که طی فرآیندی به نام خودشکوفایی رخ می دهد.

میزان پیشرفت افراد بستگی به نیازهای خاصی دارد و این نیازها سلسله مراتبی را تشکیل خواهند داد. تنها زمانی که یک طبقه از نیازها ارضا شود، طبقه بالاتری می تواند توسعه یابد.

با به وجود آمدن تغییر در زندگی هر کس، سطح نیاز به انگیزه در رفتار فرد نیز در هر زمانی تغییر می کند.

توسعه فردی و هرم مازلو

  • پایین هرم نیازهای اولیه فیزیولوژیکی به غذا، آب، امیال جنسی و خواب وجود دارد که ابتدایی ترین موارد برای بقا هستند.
  • طبقه دوم هرم مربوط به امنیت فیزیکی و اقتصادی است.
  • در طبقه سوم، ارضای نیاز به عشق و تعلق می تواند سبب رشد شود.
  • طبقه سوم به نیازهای عزت نفس و خود باوری مربوط می شود. این طبقه از هرم بسیار نزدیک و مرتبط با توانمند سازی است.
  • طبقه پنجم هرم با نیازهای شناختی ارتباط دارد و بیشتر ایده های خیالی مانند کنجکاوی و تحقیق برای معنا و شناخت عمیق تر را در بر می گیرد.
  • طبقه ششم در ارتباط با نیاز های زیبایی شناسی زیبایی، تقارن و نظم و ترتیب است.
  • در نهایت و در نوک هرم مزلو نیاز خود شکوفایی قرار دارد.

به گفته مزلو تمامی افراد نیاز دارند خود را کامل و مستقل ببینند. ضمن این که هر شخصی امکانات محدودی برای رشد در اختیار دارد.

تمایلی که در آن هر کس می خواهد به چیزی که بالقوه آن است برسد، خود شکوفایی نام دارد و به عبارت دیگر به رضایت از خود و نیاز به رسیدن به آنچه بالقوه واقعی آن به عنوان یک انسان منحصر به فرد است اشاره دارد.

مدیریت توسعه فردی

برای مدیریت و رشد توسعه فردی مراحلی وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم:

توسعه چشم انداز فردی

توسعه فردی به سادگی می تواند یک تفریح در نظر گرفته شود، در هر حال انگیزه دادن به خودمان برای یادگیری و پیشرفت، اگر هدفی داشته باشیم ساده تر است.

توسعه چشم انداز فردی، یعنی نظری واضح و شفاف در مورد این که در چند ماه یا چند سال آینده کجا قرار خواهید داشت و چرا، بخش مهمی از توسعه این هدف است.

برنامه توسعه فردی 

زمانی که متوجه شدید می خواهید چه جایگاهی داشته باشید، شروع کنید به برنامه ریزی برای رسیدن به آن هدف. لازم نیست حتما بنشینید و برنامه ای تنظیم کنید، اما انجام دادن چنین کاری بیشتر به واقعیت نزدیکتان خواهد کرد.

شروع فرآیند پیشرفت

شروع فرآیند پیشرفت توسعه فردی

شیوه های مختلفی برای یادگیری و پیشرفت وجود دارد. برای مثال بهتر است نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید. روش های متعدد برای کار کردن روی نقاط ضعف را به کار ببرید.

ثبت توسعه فردی خودتان

ثبت کردن توسعه فردی اغلب ایده بسیار خوبی است. با نوشتن پیشرفت ها و توسعه های کلیدی یادگیری و یادداشت زمان رخ دادن این وقایع، می توانید موفقیتتان را در مواقع دیگر منعکس کنید.

شاید چنین بازتابی انگیزه یادگیری مهارت های بیشتری را در آینده برایتان در پی داشته باشد.

مرور و تجدید نظر برنامه های توسعه فردی

ما در شیوه های یادگیری از چرخه یادگیری تجربی کلب استفاده می کنیم تا نشان دهیم یادگیری یک چرخه است. بازتاب تجربیات و بررسی چیزی که یاد گرفته اید، برای یادگیری موثرتر اهمیت دارد.

مرور مرتب برنامه های توسعه فردی و فعالیت های پیشرفتتان شما را مطمئن می کند که از کاری که انجام داده اید چیزی یاد گرفته اید. همچنین این اطمینان به دست می آید که فعالیت هایتان شما را به سمت اهدافتان سوق خواهد داد، در نتیجه اهداف یا چشم اندازتان با شما مرتبط است.

مهارت های توسعه فردی

مهارت های توسعه فردی ویژگی ها و توانایی هایی هستند که به رشد ما از لحاظ شخصی و حرفه ای کمک خواهند کرد.

به عبارت دیگر مهارت هایی هستند که توسعه فردیتان را پرورش می دهند. درک و بهبود این مهارت ها می تواند پتانسیل وجودیتان را افزایش بخشد که به آن خود پیشبری یا رشد شخصیتی نیز می گویند.

چناتنچه علاقه مند به آشنایی با مهارت هایی هستید که هر مدیر لازم است آن را بداند، بلاگ پست مدیران یک سازمان به چه مهارت هایی نیاز دارند؟ را مطالعه کنید.

دلایل اهمیت مهارت های توسعه فردی

مهارت های توسعه فردی از این لحاظ اهمیت دارند که به فرد اجازه می دهند برنامه های مدبرانه ای برای رشد شخصی و حرفه ای خود به سمت اهدافش خلق کند. با بکارگیری این مهارت ها در زندگی روزمره می توانید:

  • به اهداف شخصی و کاری برسید.
  • در کارتان پیشرفت کنید.
  • توانایی های خود را بهبود بخشید.
  • بهترین خودتان باشید.
  • به رضایت برسید.

نمونه های مهارت های توسعه فردی

مهارت های توسعه فردی

مهارت های توسعه فردی می توانند خصلت ها یا ویژگی هایی باشند که قبلا داشته اید یا خصایصی که می توانید از طریق آموزش و پرورش به دست آورید. افراد می توانند مهارت های توسعه فردی مختلف را بر اساس اهدافشان ارزشگذاری کنند، اما در زیر بعضی از نمونه مهارت هایی را می آوریم که فرد می تواند تمرین داشته باشد تا رشد فردی را آسان تر کند:

  • ارتباط
  • ارتباطات اجتماعی
  • سازماندهی
  • حل مشکل
  • اعتماد به نفس
  • وفق پذیری
  • صداقت
  • وجدان کاری
  • پیشرو بودن

ارتباط

ارتباط توانایی صحبت کردن، نوشتن و گوش دادن را شامل می شود. با این مهارت ها می توانید متوجه شوید دیگران چه می گویند و حس می کنند، همچنین می توانید عقاید و احساسات خود را به سایرین انتقال دهید. فردی که خوب ارتباط برقرار می کند می تواند شفاف و با اطمینان حرف بزند و از لحنی استفاده کند که مثبت و مناسب موقعیت باشد.

ارتباطات اجتماعی

ارتباطات میان فردی که مهارت های اجتماعی نیز نامیده می شوند رفتارهای گفتاری و غیرگفتاری و واکنش به کنش با سایر افراد است. این مهارت ها بر توانایی ایجاد ارتباط و تاثیر روی سایر افراد در موقعیت های اجتماعی اثرگذار هستند.

سازماندهی

مهارت های سازماندهی مرتب بودن و توانایی برنامه ریزی، زمان بندی و اولویت بندی را شامل می شود. سازماندهی خوب می تواند وقتتان را هدر ندهد، از ارتباطات غلط جلوگیری کند و کارایی را بهبود بخشد.

حل مشکل

حل مشکل توانایی مدیریت موقعیت های چالش برانگیز یا تعجب آور است. این افراد می توانند زمان مواجهه با موانع آرامش داشته باشند و به تمام گزینه ها برای یافتن بهترین راه حل دسترسی پیدا کنند.

اعتماد به نفس

رابطه توسعه فردی و اعتماد به نفس

اعتماد به نفس باور به توانایی ها، اعمال و تصمیمات خودتان است. اگر به خود اعتماد داشته باشید، اهدافتان را بیشتر دنبال خواهید کرد و سعی در امتحان کردن کارهای جدید می کنید، یعنی به موفقیتتان باور دارید.

وفق پذیری

وفق پذیری به توانایی تطبیق سریع و آسان با چیزهای جدید می گویند. افرادی که به خوبی از پس تغییرات بر می آیند، با شخصیت های مختلف سازگاری دارند و در هر محیطی شکوفا می شوند.

صداقت

مردم تمایل دارند به افراد صادق اعتماد کنند. صداقت یعنی کار درست را انجام دادن و گفتن حقیقت. داشتن صداقت سبب کسب اعتبار و شهرت می شود و فرصت هایی برای پیشرفت فراهم می آورد.

وجدان کاری

وجدان کاری نه تنها کار کردن سخت را شامل می شود بلکه حس مسئولیت پذیری، اعتبار، اراده و نظم و ترتیب را نشان می دهد. افرادی که وجدان کاری بالایی دارند بسیار مبتکر هستند و برخوردی مثبت دارند.

پیشرو بودن

پیشرو بودن به معنای توانایی هدایت مردم است. یک فرد پیشروی خوب می تواند به دیگران انگیزه دهد و کمکشان کند تا به هدف مشترک برسند. آن ها باعث ایجاد اعتماد به نفس و روحیه گرفتن دیگران می شوند.

موانع دستیابی توسعه فردی

همه ما عادت هایی داریم، اما بعضی عادت ها بسیار مخرب هستند. اجازه دهید حالا به موانع دستیابی به توسعه فردی اشاره کنیم.

آیا دقت کرده اید که چرا برخی افراد از دیگران موفق تر هستند؟ گاهی این موفقیت به شانس یا شرایط مربوط می شود، اما بیشتر اوقات علت آن داشتن عادات خوبی است که توسعه فردی را ترقی می بخشد.

ممکن است کارهای خوب زیادی برای پیشرفت در زندگی انجام داده باشید، اما آیا در مورد حذف عادات بد و منفی نیز کاری انجام داده اید؟ بگذارید به عادات بدی که مانع دستیابی توسعه فردی می شوند اشاره کنیم:

ارزش زیادی دادن به انتقادهای دیگران

افراد موفق وقتشان را صرف انتقادهای بیجای دیگران نمی کنند. در عوض سعی می کنند از آن انتقاد در جهت پیشرفت خود استفاده کنند. در واقع هر کس نظری دارد و ممکن است با نظر دیگران تفاوت داشته باشد.

زود رها کردن

بی تردید زمان هایی در زندگی لازم است چیزی را رها کنیم. اما قبل از رها کردن از خودتان بپرسید آیا چیز دیگری وجود دارد که از این تجربه یاد بگیرید.گاهی بهترین درس ها از طریق شکست ها آموخته می شوند.

مردد بودن

چنین چیزی به دلیل داشتن گزینه های زیاد برای انتخاب پیش می آید. اما رشد فردی نیاز به تصمیم گیری و عمل دارد. حتی اگر انتخابتان اشتباه باشد، تنها راهی که وجود دارد حرکت رو به جلو و تصمیم گیری خواهد بود.

به تعویق انداختن

ایا همیشه دوست دارید کارها را در موقعیت درستش انجام دهید؟ برخی افراد معتقد هستند تحت فشار بهتر کار می کنند، اما فشار همیشه استرس به همراه دارد. شاید این استرس به معنای منفی نباشد، اما در هر حال استرس محسوب می شود.

انجام کارها در دقیقه نود فشار زیادی از لحاظ روانی به انسان وارد می کند. استرس و فشار قدرت جسمی و روحیتان را از بین می برد.

مدیریت استرس و توسعه فردی

یکی از مواردی که در توسعه فردی اهمیت دارد کنترل و مدیریت استرس است. اگر نتوانیم استرس خود را تحت کنترل در آوریم، از اهدافمان دور می شویم و در نتیجه از رشد فردی باز می مانیم.

اما چطور می توانیم استرس را مدیریت کنیم؟

نظم و ترتیب بخشیدن به کارها

بی شک کار کردن در محیط شلوغ و بی نظم ذهن را آشفته خواهد کرد. پس بهتر است مراقب محیط اطرافتان باشید و به آن نظم دهید. به این ترتیب ذهنتان آرام و به دور از استرس خواهد شد.

انرژی مثبت بگیرید

بهتر است با افرادی که انرژی مثبتی دارند تعامل داشته باشید و از افراد منفی نگر دوری کنید. به این ترتیب روحیه خود را حفظ خواهید کرد و زودتر به اهدافتان می رسید.

مدیریت زمان در توسعه فردی

یکی از راهکارهایی که سبب موفقیت انسان و توسعه فردی می شود، کنترل و مدیریت زمان است. اگر نتوانیم زمان را مدیریت کنیم، به انجام کارهای خود نمی رسیم و همیشه عقب هستیم.

باید کارهای خود را اولویت بندی کنید. برنامه شخصی هر فردی با دیگری تفاوت دارد و مخصوص خود او خواهد بود. پس این برنامه را برای خود طوری تنظیم کنید که به همه کارهایتان در طول روز برسید.

 

توسعه فردی و مدیریت زمان

 

یکی از بهترین روش ها در مدیریت زمان یادداشت کردن است. به این ترتیب متوجه می شوید چه زمان هایی وقتتان هدر می رود، چقدر زمان برای کاری در نظر گرفته بودید و آیا آن را در زمان دلخواه انجام داده اید.

برنامه ریزی کوتاه مدت و طولانی مدت نیز شیوه هایی کارآمد در مدیریت زمان در راستای توسعه فردی هستند. طوری برنامه ریزی کنید که به خواب و تغذیه خود آسیب نزنید.

توسعه فردی برای رشد حرفه ای

می توانید اهداف توسعه فردی برای پیشرفت های کاریتان تعیین کنید. در ادامه روش هایی برای رسیدن به اهداف شخصی ارائه می دهیم.

بیشتر ارتباط برقرار کنید

ارتباط با همکارانتان در محیط کار بهترین شیوه برای شکستن موانع توسعه فردی است. به آن ها نشان دهید که آماده و مشتاق صحبت کردن، ارتباط و بحث های سازنده هستید. با دقت به حرف هایشان گوش دهید و هر گاه کسی عقاید و نظراتتان را به چالش کشید، با احترام نظر مخالف خود را بیان کنید.

به شکل گروهی کار کنید

زمانی که نوبت به کار گروهی می رسد پویا باشید. چشم اندازهای مختلف، تجربیات یادگیری جدیدی به رویتان خواهد گشود.

بازخوردها را با آغوش باز بپذیرید

دریافت بازخوردهای صادقانه و سازنده یکی از بهترین روش های رشد فردی در کار است. خواه سرپرست گروه باشید و خواه یکی از اعضای گروه، دریافت بازخورد از همکاران موثر است.

در جلسات آموزشی شرکت کنید

اگر حس می کنید عملکردتان ضعیف شده است، در برنامه های آموزشی شرکت کنید.

فواید توسعه فردی

در دنباله مطلب به فواید توسعه فردی اشاره ای خواهیم داشت:

خودآگاهی

توسعه فردی با خودآگاهی یا شناخت از خود شروع می شود. باید بدانید که هستید، ارزش، عقاید و هدف خود را بشناسید. موفقیت هیچ وقت با دنبال کردن رویاهای دیگران به دست نمی آید.

اگر می خواهید به شادی واقعی دست پیدا کنید، لازم است زندگی خود را بر اساس کسی که هستید طراحی کنید. به این طریق می توانید به اهداف خود برسید. پس شناخت از خود اولین مرحله در فرآیند توسعه فردی است.

جهت یابی

زمانی که به شناخت از خود رسیدید بهتر می دانید از زندگی چه می خواهید و تصمیم گیری آسان تر می شود. کارهایی را که وقتتان را هدر می دهند از فهرست خارج می کنید، چون می دانید شما را به سمت هدفتان نمی برند، پس ارزش وقت تلف کردن را ندارند.

زمانی که جهت یابی خوبی داشته باشید می توانید هر چیزی که شما را از هدف دور می کند حذف کنید.

تمرکز ارزشمند و موثر

به همراه توسعه فردی شفافیت نمایان می شود. حتی با وجود حس جهت یابی، یک سری کارها هستند که باید به آن ها توجه کنید.

همین طور که توسعه فردیتان بهبود می یابد، اولویت بندی ساده تر خواهد شد. هدف هایتان مشخص می شوند و به سرعت تشخیص می دهید با وجود منابعی که در آن لحظه در دسترس دارید چه کاری شما را به نتیجه بهتر می رساند.

با آگاهی از نقاط قوت خود تمرکز و تاثیرگذاری خود را نشان می دهد.

انگیزه بیشتر

زمانی که بدانید چه چیزی می خواهید، فواید آن را راحت تر خواهید دید. اگر بتوانید متوجه این مزایا شوید، حتی اگر آن کار لذت بخش نباشد انگیزه بیشتری برای انجام آن دارید.

یکی از بزرگترین موانع انگیزه اغراق در اندازه هدف است. آنقدر در بزرگی آن اغراق می کنید که دست نیافتنی به نظر می رسد. در نتیجه چطور می توانید برای چیزی دست نیافتنی انگیزه لازم را داشته باشید؟ پس باید در مورد هدف درک واقعی داشته باشید.

نیازی نیست به هدف نهایی فکر کنید، فقط به فکر گام و مرحله بعدی که باید انجام دهید باشید.

با پیشرفت بیشترتان متوجه خواهید شد که اهداف واقعی همان کارهایی هستند که هر روز انجام می دهید. به این ترتیب متوجه می شوید که با تکمیل هر کاری به هدف نزدیک تر می شوید و نیازی به نگرانی ندارید.

گاهی روند پیشرفت خود را بررسی کنید، اما تمرکزتان روی کار بعدی باشد.

انعطاف پذیری بیشتر

در زندگی هر انسانی روزهای سخت وجود دارد. در این روزها نیاز به مهارت هایی دارید تا به شکلی موثر برخورد کنید.

توسعه فردی نمی تواند مانع روی دادن اتفاق‌ های بد باشد، اما می تواند کمک کند تا با آن ها مواجه شوید و اعتماد به نفس، انعطاف پذیری، مهارت های فردی و جمعی بهتری برای وفق یافتن با آن پیامد خواهید داشت.

اما این نکته را هم بدانید که توسعه فردی باعث نمی شود تمام تجربیات زندگی خوشایند شوند. گاهی اتفاقات بد نیز روی می دهد.

اتفاقاتی که خارج از کنترل هستند. شرایط را نمی توان تغییر داد، اما می توان نگرش و طرز برخورد را عوض کرد تا از شدت ناخوشایند بودن آن موقعیت کاست.

 

 

 

 

مطالب پیشنهادی


نظرات کاربران


مرتضی حیدری

۰۱/۱۰/۰۶ ۱۶:۴۱

با درود خدمت شما
مطالب بسیار ارزشمند و آموزنده بودند
با تشکر

ارسال نظر

نام
نام خود را وارد کنید
ایمیل
ایمیل خود را وارد کنید