گزارش سال مالی
آیا تاکنون اصطلاح سال مالی به گوشتان خورده است؟ چه اطلاعاتی درباره آن دارید؟ سال مالی به بررسی حساب های مالی یک شرکت و موسسه در طی یک سال می گویند.
تعیین سال مالی کمک می کند تا حساب های یک شرکت نظم بگیرند و از بی نظمی های مالی دور باشد. از طرفی با بررسی آن شرکت می تواند اظهارنامه مالیاتی خود را برای اداره مالیات بفرستد.
پس تا اینجا فهمیدیم تعیین سال مالی هم برای شرکت و هم برای دولت سودمند است. در این متن می خواهیم شما را به طور کامل با این واژه آشنا کنیم. بنابراین تا انتها همراه ما باشید.
سال مالی چیست؟
یک دوره مالی که شامل 12 ماه باشد را سال مالی گویند. شرکت ها در انتهای هر سال حساب مالی خود را تعیین می کنند و اظهارنامه عملکرد را تحویل می دهند.
سال مالی برای حسابداران اهمیت ویژه ای دارد زیرا سود، زیان و مالیات شرکت و سازمان با توجه به همین اطلاعات تعیین می شود.
همچنین این اطلاعات برای مدیران نیز از ارزش بالایی برخوردار است زیرا به آن ها کمک می کند تا میزان آورده و اتلاف منابع را بشناسند و با برنامه ریزی دقیق تر برای سال بعد آماده شوند.
ارائه این گزارش یک وظیفه قانونی است و طبق این گزارش مشخص می شود که آیا شرکت در مسیر مالی خود طبق برنامه ریزی های انجام شده، قرار دارد یا خیر. برای ارائه این گزارش مراحل زیر باید طی شود:
بررسی همه اسناد مالی شرکت
هنگامی که سال مالی شما به سر می رسد باید همه اسناد مالی شرکت شامل انبار، ترازهای مالی، دستمزدها و تمام صورت حساب های مالی بررسی شوند.
کنترل انبار
انبارگردانی یا کنترل انبار به معنی کنترل موجودی مثبت و منفی و بررسی صحت آن در فاکتورها است. کنترل انبار به طور مستقیم بر گزارش دوره مالی شما اثر می گذارد. این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است.
بروزرسانی حساب های فروش و هزینه
در این مرحله همه حساب های درآمد و فروش را باید به بدهکار و حساب های سود و زیان را به بستانکار تبدیل کرده و سپس تمام هزینه ها را ثبت کنید.
در انتها می توانید تمام محاسبات نهایی را در ترازنامه اختتامیه تدوین کنید و به صورت منظم ارائه دهید.
اظهارنامه مالیاتی
یکی از اهداف تعیین سال مالی تحویل اظهارنامه عملکرد و مالیاتی به اداره مالیات است. این اظهارنامه پس از سال مالی باید به اداره مالیات تحویل داده شود و افراد نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند. در غیر این صورت به آن ها جریمه تعلق می گیرد.
چه کسانی باید اظهارنامه نامه مالیاتی را تحویل دهند؟
تمامی شرکت ها و افراد حقیقی هر سال موظف هستند که فرم اظهارنامه مالیاتی را پر کنند و به اداره مالیات تحویل دهند.
طبق قانون 1 مالیات های مستقیم افراد زیر ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات هستند:
- تمام مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی طبق مقررات نسبت به املاک یا اموال خود که در ایران واقع است.
- هر شخصی حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به تمام درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران بدست می آورد.
- هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج نسبت به درآمدهایی که در ایران بدست می آورد.
- هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران بدست می آورد.
- هر شخص حقوقی یا حقیقی غیر ایرانی نسبت به درآمدهایی که در ایران بدست می آورد.
طبق قانون مالیات های مستقیم اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات نیستند:
- سازمان های دولتی و وزارتخانه ها
- دستگاه هایی که بودجه آن ها توسط دولت تامین می شود.
- شهرداری ها
روز شروع و پایان سال مالی
در ایران زمان مشخص و واحدی تعیین نشده است و هر شرکت می تواند یک روز را به عنوان شروع سال مالی خود اعلام کند و بعد از گذشت 12 ماه به پایان برساند.
برای مثال اگر برای شرکتی اول فروردین آغاز شود، در 29 اسفند به پایان می رسد و از روز بعد سال جدید آغاز می شود.
در این سال باید تمام صورت حساب های مالی بررسی و نسبت به تعیین مالیات و تحویل اظهارنامه و برآورد سود و زیان اقدام شود.
گزارش دورهای
یک سری اطلاعات در طی دوران و فصول مختلف ارائه می شوند که به آن گزارش یا اطلاعات دوره ای می گویند. این اطلاعات می توانند 3،6 و 9 ماهه باشند و شامل سود، زیان، شرایط مالی و نقد شوندگی شرکت است.
ارائه گزارش های دوره ای، اطلاعات کاملی را به سهام داران می دهد. در شرکت های بورسی این اطلاعات در سامانه کدال (codal.ir) قابل دریافت است.
سال مالی شرکت های بورسی
شرکت های بورسی باید هر 3 ماه گزارشی شامل موارد سود و زیان و مجموع امور ارائه کنند. سرمایه گذاران با توجه به این گزارش های دوره ای تحلیل بنیادی می کنند و در صورتی که برای آن ها سودآوری شرکت قطعی شد در آن سرمایه گذاری می کنند.
به طور کلی شرکت ها و موسسات بورسی به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول شرکت های سودده بوده و دسته دوم شرکت های زیان آور هستند. برای تشخیص این که شرکت مورد نظر در کدام دسته قرار دارد باید گزارش های دوره ای آن شرکت را بررسی کنید.
همانطور که در متن بالا اشاره کردیم سال مالی شرکت های مالی با هم متفاوت است و هر کدام از زمان خاصی شروع می شود. اما برای همه شرکت ها 12 ماهه است و عملکرد آن ها در 12 ماه بررسی و ثبت می شود.
اهمیت سال مالی
بررسی هایی که صورت می گیرد شرکت را از بی نظمی های مالی و حسابداری دور می کند و با بسته شدن همه حساب های مالی سال جدید آغاز می شود.
با تعیین این گزارش، شرکت و موسسه می توانید عملکرد مالی خود را با سال های گذشته مقایسه کنید و اگر کاهش عملکرد داشته باشید، می توانید با برنامه ریزی در سال جدید عملکرد مالی خود را جبران کنید.
این گزارش کمک می کند تا حساب های مالی هدفمند باشند و پیکره بندی مناسب داشته باشند. هدفمند بودن و پیکره بندی مناسب باعث دقت و صحت در گزارش های مالی می شود.
آیا تغییر سال مالی شرکت ها امکان پذیر است؟
طبق قانون ایران هر شرکت و موسسه می تواند تاریخ دلخواهی را برای سال مالی خود تعیین کند. مثلا دانشگاه ها معمولا سال مالی خود را مطابق سال تحصیلی تعیین می کنند یا شرکت های فعال بورسی انتهای سال مالی خود را 29 اسفند یا 31 شهریور در نظر می گیرند.
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که طبق قانون تغییر سال مالی امکان پذیر است یا خیر؟
مطابق قانون تغییر آن امکان پذیر است اما مراحلی دارد که باید طی شود. در ابتدا باید مجمع عمومی تشکیل شود، سپس هیئت مدیره تغییر بازه را تایید کند. در انتها باید این موضوع در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار آگهی شود.
چند نکته
- توجه کنید که سال مالی به طور معمول 1 سال است و می تواند کمتر از یک سال نیز باشد.
- شرکت های بورسی موظف هستند عملکرد مالی خود را 3 ماهه بررسی کنند و برای خرید و فروش تصمیم بگیرند.
- این امکان وجود دارد که در کمتر از یک ماه صورت های مالی تهیه شوند.
- کلیه شرکت های عام باید گزارش های 3 ماهه ارائه دهند.
- به طور معمولا زمانی که شرکت در پایین ترین سطح عملکردی خود قرار دارد، پایان دوره مالی در نظر گرفته می شود.
- تا زمان تسویه واحد تجاری، گزارش ها فقط جنبه برآوردی دارند.
سخن نهایی
در ابتدا متن توضیحات کلی را بیان کردیم و با رفتن به سمت انتها متن نکات کامل تر و دقیق تر را برایتان شرح دادیم.
شرکت ها به طور قراردادی زمانی را برای سال مالی خود انتخاب می کنند و انتخاب زمان شروع و پایان آن به دست خود شرکت است. آگاهی کافی درباره این گزارش، به شما در تحلیل فاندامنتال و تکنیکال کمک زیادی می کند. اگر مهارت بالایی برای تحلیل داشته باشید، در تصمیم گیری نیز موفق خواهید بود.
ارسال نظر