درگاه پرداخت اختصاصی پی‌ پینگ
شماره شبا

نحوه دریافت شماره شبا | شماره شبا چیست؟

تیم محتوایی پی‌پینگ در راهکارها ۱۴۰۳/۰۸/۲۹

واژه «شبا»، سرواژه‌ی عبارت «شناسه حساب بانکی ایرانیان» است. شماره شبا یک شماره 24 رقمی است که بر مبنای استانداردهای جهانی (ISO-13616) طراحی شده است. هر گونه شماره حساب بانکی یا شماره کارت، قابل تبدیل به شماره شبا است. در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که شبا چیست؟ و سپس نحوه دریافت شماره شبا با شماره حساب را توضیح می‌دهیم.

شماره شبا چیست؟

شماره شبا با هدف تسهیل و استانداردسازی مبادلات بین بانکی و بین‌المللی، توسط بانک مرکزی تبیین شده است. طبق اعلام بانک مرکزی، به زودی در تمام سامانه‌های تبادل بین بانکی، تنها از شبا استفاده می‌شود. انتقال پول از طریق شبا بسیار راحت است؛ در این نوع انتقال، به دلیل آن که شماره 24 رقمی شبا، حاوی تمامی اطلاعات حساب است، نیازی به ذکر بقیه اطلاعات مانند شماره شعبه، نام دارنده حساب و … نیست. تبدیل حساب به شبا، طبق ضوابط IBAN انجام می‌گیرد که در ادامه به توضیح آن می‌پردازیم.

IBAN چیست؟

IBAN سرواژه‌ی عبارت «International Bank Account Number» به معنای «شماره حساب بانکی بین‌المللی» است. در تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا و برخی دیگر از کشورهای دنیا، به هر حساب بانکی، یک شماره IBAN اختصاص می‌یابد. اجزای مختلف IBAN عبارتند از: کدی که نشان‌دهنده‌ی کشور محل صدور حساب است و شماره حساب. شماره حساب بانکی بین‌المللی، نقل‌ و انتقالات بین بانکی را بسیار تسهیل کرده است. 

ساختار IBAN چگونه است؟

این شماره یک کد 34 رقمی ترکیبی از ارقام و حروف انگلیسی است. به طور دقیق‌تر:

  • دو حرف از این کد نشان‌دهنده‌ی کشور صادرکننده‌ی حساب است. مثلا IR برای کشور ایران به کار می‌رود.
  • دو عدد نقش کنترلی دارند.
  • 30 کاراکتر نیز نشانگر بانک و شماره حساب هستند.

نمونه‌‌ای از شماره IBAN متعلق به کشور ایرلند: IE 08 DABA951501 12345678

تبدیل شماره حساب به شماره شبا توسط خودتان و بدون راهنمایی بانک امکان‌‌پذیر نیست؛ زیرا با آن که تمامی بانک‌‌های ایران از ضوابط IBAN پیروی می‌‌کنند، اما هر بانکی یک سری قواعد مربوط به خودش را نیز داراست.

ساختار استاندارد شماره شبا چیست؟

به طور کلی، ساختار شماره شبا در شبکه بانکی کشور ما، از قوانین و ضوابط IBAN پیروی می‌‌کند. هر شماره شبا دقیقا دارای 26 کاراکتر است که دو کاراکتر ابتدایی حتما IR است (همان طور که اشاره شد، این شماره می‌‌تواند ترکیبی از ارقام و حروف انگلیسی باشد). دو رقم بعدی، ارقام کنترلی، سه رقم بعدی کد بانک و باقی ارقام شماره حساب هستند. برخی از بانک‌‌ها شماره حساب‌‌های کوتاهی دارند؛ این کوتاه بودن شماره حساب با گذاشتن صفر جبران می‌‌شود تا فرم استاندارد آن به هم نخورد.

نحوه دریافت شماره شبا با شماره حساب از بانک های مختلف

شماره شبا را می‌‌توان از طریق شماره حساب، شماره کارت یا حتی اطلاعات صاحب حساب به دست آورد. توجه کنید که به علت آن که یک کارت بانکی قابلیت اتصال به حساب‌‌‌های مختلف را داراست، در حال حاضر تنها برخی از بانک‌‌ها، امکان تبدیل شماره کارت به شبا را در اختیار مشتریان خود قرار داده‌‌‌‌اند. برای تبدیل شماره حساب به شماره شبای بانکی، بایستی از پرتال بانک صادرکننده حساب خود استفاده کنید. در لیست زیر، صفحات تمامی بانک‌‌ها برای دریافت شماره شبا را برای شما عزیزان، گردآوری کرده‌‌ایم.

بانک ملی ایران

بانک ملت

بانک تجارت

بانک رفاه

بانک سپه

بانک صادرات

بانک کشاورزی

بانک مسکن

بانک مرکزی

بانک آینده

بانک اقتصاد نوین

بانک پارسیان

بانک پاسارگاد

بانک دی

بانک سامان

بانک سرمایه

بانک سینا

بانک شهر

بانک قرض الحسنه رسالت

پست بانک ایران

موسسه اعتباری کوثر

بانک ایران زمین

بانک توسعه تعاون

بانک توسعه صادرات ایران

بانک حکمت ایرانیان

بانک خاورمیانه

بانک صنعت و معدن

بانک قرض الحسنه مهر ایران

بانک کارآفرین

بانک گردشگری

موسسه اعتباری توسعه

موسسه اعتباری ملل

موسسه اعتباری نور

موسسه اعتباری کاسپین

درگاه پرداخت پی‌‌پینگ نیز برای نقل و انتقالات پولی و مالی بین حساب‌‌های مختلف کاربران خود، از شیوه‌‌ی انتقال پایا استفاده می‌‌کند. در انتقال پول به روش پایا یا ساتنا، از شماره شبای بانکی استفاده می‌‌شود. در ادامه به طور مختصر، انتقال پایا و ساتنا را نیز تعریف می‌‌کنیم و برای آشنایی کامل با آن‌‌ها می‌‌توانید به سایر مقالات پرداخت یار پی‌‌پینگ مراجعه کنید.

مزایای شبا چیست؟ | انتقال ساتنا

حواله ساتنا برای انتقال مبالغ بالای 15 میلیون تومان به حساب‌‌‌های مختلف درون و بیرون بانکی کاربرد دارد. دارندگان انواع حساب‌‌‌های جاری، پس‌‌‌انداز و مدت‌‌‌دار، می‌‌‌توانند برای انتقال وجه‌‌‌های با مبلغ بالا، به جای چک‌‌‌های بین بانکی از حواله ساتنا استفاده کنند. لازم به ذکر است، ساتنا سرواژه عبارت «سامانه الکترونیکی تسویه ناخالص آنی» می‌‌‌‌باشد.

مزایای شماره شبا چیست؟ | انتقال پایا

حواله پایا نیز مانند ساتنا، برای انتقال وجه بین بانکی با استفاده از شماره شبا استفاده می‌‌‌‌‌شود. تفاوت ساتنا و پایا در سقف وجه انتقالی و مدت زمانی است که این انتقال طول می‌‌‌‌‌‌کشد. در سیستم ساتنا، فرایند انتقال وجه، نیم ساعته انجام می‌‌‌‌‌‌گیرد ولی در سیستم پایا انجام کامل پرداختی و جابجایی وجه بین یک تا دو ساعت زمان می‌‌‌‌‌‌برد.

مطالب پیشنهادی


ارسال نظر

نام
نام خود را وارد کنید
ایمیل
ایمیل خود را وارد کنید