طراحی گرافیکی
در حالی که مباحث UX و UI و طراحی محصول نسبتا در دسته طراحیهای مدرن قرار میگیرند، قدمت طراحی گرافیکی بسیار بیشتر از آن چیزی است که فکر میکنید. در واقع مدتها قبل از به وجود آمدن نرم افزارها و ابزارهایی مانند فتوشاپ و ایلاستریتور، طراحی گرافیکی وجود داشته است.
اما شاید برایتان این سوال پیش بیاید که طراحی گرافیکی چیست، چه تاریخچهای دارد و بهترین نرم افزارهای فعلی برای طراحی گرافیکی کدام هستند. اگر میخواهید به جواب این سوالها برسید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
طراحی گرافیکی چیست؟
طراحی گرافیکی، هنری است که در آن افراد متخصص محتواهای بصری را برای انتقال مفهومیتر پیام ایجاد میکنند.
طراحان از تایپوگرافی و تصاویر و تمرکز روی استفاده از سلسله مراتب بصری و تکنیک های صفحه آرایی نیازهای خاص کاربران را برآورده میکنند. آنها همچنین بر منطق نمایش عناصر در طرحهای تکاملی توجه داشته تا تجربه کاربر را بهینهسازی کنند.
باید اشاره کنیم طراحی گرافیکی به مراتب فراتر از ایجاد تصاویری است که تنها نگاه کردن به آن زیباییشان به چشم میآید؛ زیرا این نوع هنر یک ارتباط بصری است که اطلاعات را ارائه داده، ایدهها را به اشتراک میگذارد و مخاطب را ترغیب میکند که به دیدگاه جدیدتر نیز فکر کند.
به گفته موسسه هنرهای گرافیکی آمریکا، طراحی بین افراد و تصمیمات مانند واسطه عمل میکند و الزامی ندارد دقیق یا کلی باشد، زیرا میتواند یک دیدگاه را ارتقا ببخشد. در حقیقت همین توانایی ارتباط گرفتن با افراد و انتقال پیام این هنر را ارزشمند کرده است.
طراحان می توانند از مهارت های خود استفاده کنند تا فروش در کمپین بازاریابی بالا برود، یک کاراکتر کارتونی دوست داشتنی ایجاد شده یا در ارائه یک محصول کاربردی، که توانایی حل مشکلات را دارد، پیش قدم شوند.
در حقیت طراحان گرافیک از مهارت های خود برای ارتباط گرفتن با دیگران از طریق محتوای بصری وارد عمل می شوند و تا به این جا که توانستهاند تاثیرات مثبتی بگذارند.
تاریخچهای مختصر از طراحی گرافیک
مورخان ریشه طراحی گرافیکی را به نقاشیهای اولیه در غارها، حدود 38000 سال قبل از میلاد مسیح، میدانند. این اشکال در حقیقت نحوه ارتباط مردم از نسلی به نسل دیگر را نشان میدادند.
تکامل بعدی به زبان و نمایش بصری با حروف الفبا مربوط میشود. قطعا بدون اختراع چاپ، صنعت طراحی گرافیک بیمعنا میشد؛ در سال 1040، «بی شنگ» اولین تکنیک چاپ جهان با نوع متحرک را اختراع کرد.
انقلاب صنعتی، دورهای بین سال 1760 تا 1840 است که فناوری های جدیدی را مانند لیتوگرافی برای افزایش کارایی و تولید فرآیندهای ساخت معرفی کرد. بعد از آن کرومولیتوگرافی به وجود آمد که همان لیتوگرافی است، با این تفاوت که رنگ ها نیز در آن حضور دارند.
در سال 1903 کارگاه وین توسط نقاش کولمان موزا تاسیس شد؛ در این کارگاه معماران، هنرمندان و طراحان سرامیک، مد، نقره و هنرهای گرافیکی کنار یکدیگر جمع میشدند. آن ها به عنوان پیشگامان در صنعت طراحی مدرن و موثر در بروز سبکهایی مانند آرت دکو و باهاوس شناخته میشوند.
این گروه به عنوان اولین هنرمندان حرفهای با یکدیگر کار کردند و استانداردهای طراحی را برای نسل آینده تحت تاثیر قرار دادند.
از آن جایی که طراحی گرافیک در طول زمان تکامل یافته است به عناوین طراحی جدید بیشتری تقسیم میشود. تبلیغات و طراحی عکس چاپی زمانی هسته اصلی طراحی گرافیکی بودند.
با اختراع کامپیوتر، فتوشاپ و اینترنت، موج جدیدی از رشتههای طراحی پدیدار شد. طراحی وب، طراحی تعاملی، UI/UX و طراحی محصول نام بعضی از این رشتههای جدید طراحی است.
اگرچه که این موارد زمینههای تخصصی را در جامعه طراحی تشکیل میدهند، اما در نهایت طراحی گرافیکی منشا همه آنها است.
انواع طراحیهای گرافیکی
مواردی که در ادامه مطرح میکنیم تنها بعضی از انواع طراحی گرافیک به شمار میروند، اما به طور کلی با یکدیگر همپوشانیهایی از نظر شغلی دارند؛ مانند بسیاری از متخصصان، طراحان گرافیک نیز بسته به اینکه در چه شرکت یا صنعتی مشغول به کار هستند، میتوانند از مهارتهای خود در زمینههای مختلف بهره ببرند.
داشتن آگاهی و سررشته از تمامی مهارتهای طراحی گرافیکی میتواند در موقعیتهای مختلف به کمک شما بیاید. اجازه دهید در ادامه، به انواع طراحی گرافیکی نگاهی بیاندازیم.
طراحی محصول
طراحان محصول از قدرت خلاقیت خود برای تحقیق، طراحی و توسعه محصولات جدید بهره میبرند. انواع محصولاتی که آنها طراحی میکنند بستگی به این دارد که در چه صنعتی مشغول به کار هستند. اما میتواند هر چیزی از اسباب بازی گرفته تا دنیای فناوری را شامل شود.
طراح محصول در بازار تحقیق میکند تا مطمئن شود طرحی که ترسیم کرده برای مخاطب جذاب است یا خیر و همچنین با این روش، از کپی کردن نیز جلوگیری میکند. در ادامه، پیش از ارسال سفارشات به خط تولید، تصاویر و نمونههای اولیه طرح ایجاد میشود.
انواع مختلفی از محصولات، بسته بندی محصول، طرح های بازاریابی، تصاویر و نمونه های اولیه از انواع کارهای انجام شده در این حوزه است که به مهارت هایی از جمله تحقیق در بازار، نمونه سازی اولیه، مدل سازی سه بعدی و کار با برنامه ادوبی کریتیو سوئیت نیاز دارد.
طراحی برند
برندسازی نوعی دیگر از طراحی گرافیکی است که بیشتر بر هویت بصری یک شرکت یا محصول تمرکز میکند. طراح باید از پیامی که میخواهد آن برند یا محصول به مخاطب برساند آگاهی داشته باشد و همچنین بداند مخاطب آن برند چه کسانی هستند.
هر جنبهای از طراحی برند تجاری باید با اهداف آن هماهنگی داشته باشد و همچنین متناسب با آن شرکت یا سازمان باشد. تصوری که مصرفکننده از یک شرکت دارد، اغلب با برند آن معنا میشود. بنابراین طراحان گرافیک باید تمام تخصص و مهارت خود را به کار گیرند تا بتوانند به بهترین نحو ممکن با مخاطب هدف ارتباط برقرار کنند و پیام آن برند را به مخاطب برسانند.
از انواع کارهای انجام شده در این حوزه می توان به طراحی لوگو شرکت، نام تجاری وبسایت، سربرگ شرکت، کارت ویزیت و بروشورها اشاره کرد. طراح باید کار با برنامه ادوبی کریتیو سوئیت را بلد باشد و همچنین از مهارتهای ارتباطی، کار گروهی و تحقیقات در بازار در حین کار استفاده کند.
طراحی وبسایت
میتوان این طور گفت که تقریبا در پشت صحنه هر وب سایتی که به آن سر میزنید یا برنامهای که دانلود میکنید، یک طراح گرافیک وجود دارد. این نوع از طراحان گرافیک باید تجربه خوبی در زمینه UX داشته باشند تا مطمئن شوند سایتهایی که طراحی میکنند از هر نظر کاربرپسند است و روی هر دو سیستم کامپیوتری و گوشی همراه به خوبی لود میشود.
طراح باید تمام تخصص و مهارت خود را به کار گیرد تا وب سایتی که طراحی میکند از نظر بصری جذاب باشد، کار با نویگیشن آن به آسانی انجام شود، اصول سئو در آن رعایت شده و با نام تجاری شرکت از هماهنگی خوبی برخوردار باشد.
از کارهایی که در این زمینه انجام می شود می توان به طراحی وب سایت و نرم افزارها اشاره کرد. همچنین به مهارت هایی مانند برندسازی، طراحی UX، سئو، کدنویسی پایه، توانایی حل مشکل و نمونهسازی نیاز است.
برای مطالعه مراحل طراحی سایت، به مقاله «مراحل طراحی وب سایت حرفه ای» مراجعه کنید.
طراحی گرافیک چاپی
عصر دیجیتال ممکن است دنیای طراحی گرافیک را تغییر داده باشد، اما به این معنا نیست که دیگر بازاری برای چاپ وجود ندارد. طراحان گرافیک در خلق اثری مهارت دارند که قرار است در یک ظرفیت فیزیکی نمایش داده شود؛ از بیلبوردهای تبلیغاتی گرفته تا کارت ویزیت. طراحان میتوانند طرحهایی دیجیتالی ایجاد کنند که فراتر از صفحه نمایش است و به خوبی با دنیای حقیقی سازگاری پیدا میکند.
از انواع کارهای تولید شده در این حوزه میتوان به طراحی بروشور، آگهی، بیلبورد، استیکر، ست نوشت افزار، تی شرت، لیوان و دیگر محصولات اشاره کرد. صفحهآرایی، طراحی چاپ، توجه به اصول نظری رنگها و کار با برنامه «ادوبی کریتیو سوئیت»، از مهارتهای مورد نیاز در این حوزه به شمار میرود.
طراحی گرافیک در زمینه نشریه
تمرکز طراحان گرافیکی که در صنعت نشریه کار میکنند، معمولا روی کتاب و مجلات است. آنها باید طراحیهای جذاب و چشمنوازی ایجاد کنند تا مخاطب را جذب کرده و در طرح بندی صفحات به بهترین روش ممکن عمل کنند تا مطالب موجود در آن کتاب یا مجله جذاب و قابل خواندن باشد.
در این حوزه، طراح با نویسندگان و ویراستارها همکاری دارد تا بتواند به یک طرح مناسب دست پیدا کند. از انواع کارهای انجام شده در این حوزه میتوان به طراحی جلد کتاب و مجلهها، طرح و صفحهبندی کتابهای الکترونیکی و نمودارها یا تصاویر در کتابهای غیر داستانی اشاره کرد.
کار با برنامههایی مانند «ادوبی فتوشاپ» و «ادوبی ایندیزاین» مورد نیاز است. همچنین طراح باید توجه زیادی به جزئیات داشته باشد و در زمینه تحقیق در بازار نیز به خوبی عمل کند.
طراحی محیطی
طراح گرافیک محیطی اصول اولیه طراحی را با عناصر معماری و چشمانداز نهایی ترکیب میکند تا به نشانهها، نقشه ها و سایر عناصر بصری که مردم برای هدایت جهان پیرامون خود از آن بهره می برند دست پیدا کند.
از انواع کارهایی که با طراحی محیطی تولید میشود می توان به طراحی نمای بیرونی ساختمان، سیستمهای راهیابی، طراحی فروشگاه خردهفروشی، موزهها و طراحی عناصر بیرونی مانند مجسمهها اشاره کرد.
برای کار در این حوزه، مهارتهایی مانند خلاقیت، طراحی شهری و کار با برنامه ادوبی کریتیو سوئیت مورد نیاز است.
طراحی انیمیشن
یک طراح برای خلق انیمیشن و موشنگرافی و ایجاد همه چیز از کارتون گرفته تا گرافیکهای متحرک در رسانههای اجتماعی، از نرم افزارهای تخصصی استفاده میکند.
گرافیکی که این طراحان ایجاد میکنند میتواند از طریق برنامههای تلویزیونی یا بازیهای ویدئویی باعث سرگرمی شود، توجه افراد را به رسانههای اجتماعی یک برند جلب کند یا به مردم در یادگیری از طریق انیمیشن کمک کند. طراحان انیمیشن، با تیمهای مختلف همکاری میکنند تا ایدههای خلاقانه خود را از طرحهای خشک به طرحهایی کاملا متحرک برسانند.
از انواع کارهای تولید شده در این زمینه میتوان به بازیهای ویدیویی، کارتون و انیمیشن برای تلویزیون و فیلم، انیمیشن برای رسانههای اجتماعی و موشنگرافی برای کلیپهای آنلاین اشاره کرد.
از طرفی مهارتهایی مانند توانایی داستان نویسی برای طرحها، کار با نرم افزارهای CAD و ویرایش ویدیو، حل مشکلات و همچنین کار تیمی نیز مورد نیاز است.
معرفی نرم افزارهای طراحی گرافیکی
در ادامه بهترین نرم افزارهای طراحی برای ویندوز را معرفی کرده و همچنین توضیح نسبتا خلاصهای در مورد هر یک ارائه میدهیم.
برنامه ادوبی فتوشاپ
طراحان از این برنامه برای ویرایش و روتوش تصاویر، طراحی گرافیک، نمونهسازی وب، برنامهها و مدلسازی سه بعدی استفاده میکنند.
نرم افزار ادوبی فتوشاپ در طول این سالها تمام تلاش خود را کرده است تا همیشه بهروز باشد. قابلیتهایی مانند افزودن مدلسازی سه بعدی و ویژگیهای چاپ آن در کنار راهاندازی نسخه آیپد، قطعا گویای این حرف است. گرچه نسخه پولی این برنامه قیمت بالایی دارد.
برنامه ادوبی ایلاستریتور
این برنامه، که در سال 1987 وارد بازار شد، برای تصویرسازی و طراحی گرافیکی مورد استفاده قرار میگیرد و مدتهاست که به عنوان ابزاری برای طراحی بردارهای استاندارد در صنعت استفاده می شود. البته استفاده از این برنامه به دلیل وجود حجم زیادی از رقیبان در حال کاهش است. اما همچنان به هر حال به عنوان یکی از برنامههای پر طرفدار برای طراحی در سیستم عامل ویندوز در نظر گرفته میشود.
برنامه افینیتی دیزاینر
این برنامه برای تصویرسازی و طراحی گرافیکی برداری است. از زمانی که در سال 2016 برای ویندوز منتشر شد، ادعا می کرد جایگزینی عالی برای برنامه ایلوستریتور است و رابط کاربری بسیار خوبی دارد.
حتی این طور گفته می شود که برنامه Affinity Designer سریعتر از برنامه های ادوبی است و اگر بخواهیم مزیت دیگر آن را بیان کنیم به قیمت بسیار ارزان آن باید اشاره کنیم.
برنامه افینیتی فوتو
یک رقیب با قیمت کمتر برای ادوبی فتوشاپ است که با آن می توان ویرایش و روتوش تصاویر، طراحی گرافیکی و نمونهسازی وب را انجام داد. همان طور که بالاتر گفتیم،Affinity Designer در حال رقابت با Adobe Illustrator است و برنامه Affinity Photo نیز رقیب ادوبی فتوشاپ است.
در واقع اگر ابتدا از برنامه فتوشاپ استفاده کرده باشید بعد از نصب این برنامه تجربه بسیار آشنایی خواهید داشت. چرا که همه چیز مانند ابزارهای ادوبی عمل میکند.
اما باز هم باید بدانید که این برنامه و برنامه قبلی، دقیقا مشابه برنامههای اصلی ادوبی نیستند. در اصل این برنامهها، که قیمت پایینی دارند، نمیتوانند دقیقا قابلیتهایی مشابه برنامههای ادوبی ارائه دهند.
برنامه CorelDRAW Graphics Suite
از این برنامه برای طرحبندی صفحات، ویرایش تصاویر و طراحی گرافیکی برداری استفاده می شود. این برنامه اولین بار در سال 1987 وارد بازار شد که عمدتا روی ویندوز تمرکز داشت، البته در سال 2019 سرانجام از نسخه MacOS آن رونمایی شد.
این برنامه را قطعا نباید با قابلیتهای ادوبی ایلاستریتور مقایسه کرد، اما از آن جایی که بین طراحان گرافیک از محبوبیت خوبی برخوردار است، پس نشان میدهد تا این جا کار خود را به خوبی انجام داده است.
از ویژگیهای جالب این برنامه میتوان به هارمونی رنگ اشاره کرد که به شما این قابلیت را میدهد تا ظاهر یک شی را از گروهی از رنگهای مکمل به گروهی دیگر از رنگها تغییر دهید.
به طور خلاصه شاید نتوانیم لقب برترین را به این برنامه اختصاص دهیم، اما این برنامه با عملکرد خوب و حرفه ای می تواند نیاز طراحان گرافیک را برطرف کند.
برنامه Adobe InDesign
برای طراحی نشریهها از این برنامه میتوان بهره برد. همانطور که می دانید، برنامههایی مانند ادوبی فتوشاپ و ادوبی ایلاستریتور، از پیشگامان در زمینه ویرایش تصاویر و گرافیک برداری هستند.
اما وقتی برنامه Adobe InDesign در سال 1999 وارد صحنه شد، کمی دیر رسید چرا که در آن زمان QuarkXpress دنیای طراحی مجله را تحت سلطه گرفته بود. طولی نکشید که برنامه ادوبی ایندیزاین به دلیل قیمت پایین، بازار را در دست خود گرفت.
امروز از بین همه برنامهها تنها Adobe InDesign برای طراحی گرافیکی در حوزه صنعت چاپ و نشریه برای ویندوز باقی مانده و در طول این سالها پیشرفت زیادی کرده است.
برنامه Affinity Publisher
این برنامه را میتوان رقیب ارزان و توانمند Adobe InDesign دانست که برای صنعت طراحی چاپ و نشریه مورد استفاده قرار میگیرد و در سال 2019 راه اندازی شد.
تمرکز این برنامه بر انتشارات چاپی است و هنوز برای طراحی دیجیتال ابزار اختصاصی قدرتمندی نیست. همچنین آن را نمیتوان به اندازه برنامه ادوبی ایندیزاین قدرتمند و غنی از ویژگیهای کاربردی دانست.
اما این برنامه به خوبی با دو برنامه دیگر Affinity هماهنگ است و قیمت ارزان آن توجیهی برای انتخابش خواهد بود.
ارسال نظر